Δραστηριότητες

Οι ελαιώνες, τα αμπέλια και τα μελίσσια μας

Όλα τα σπίτια βρίσκονται εντός των ορίων του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, σ'ένα κτήμα από ελιές που συνορεύει με το πευκοδάσος του Βασιλικού. Η βιολογική καλλιέργεια των ελιών καθώς και η συγκομιδή του καρπού γίνεται από την οικογένεια, σεβόμενοι το περιβάλλον και τη παράδοση.

Ο μικρός αυτός ελαιώνας είναι απόδειξη της δύναμης, της θέλησης του ανθρώπου του χωριού, αν σκεφτεί κανείς ότι πριν από εκατό χρόνια σ'αυτό το κτήμα των 60 στρεμμάτων υπήρχαν μόνο 9 δένδρα ενώ σήμερα ξεπερνούν τα 700!!! Όλη η δουλειά γινόταν τότε χωρίς μηχανικά μέσα και οι δυσκολίες να καλλιεργηθεί ήταν πολλές. Σήμερα η διαδικασία είναι πιο εύκολη και η απόδοση των δένδρων είναι μεγαλύτερη τόσο στη ποσότητα όσο και στη ποιότητα του ελαιόλαδου.

Σημαντική καλλιέργεια για την οικογένεια εκτός των ελιών είναι και το αμπέλι, που αποτελείτε από τις ποικιλίες σταφυλιών Syrah, Cabernet, Robola. Κάθε χρόνο βάζουμε στοίχημα με τον εαυτό μας για την βελτίωση της ποιότητας του κρασιού που θα παράγουμε, ακολουθώντας τις οδηγίες του προγράμματος βιολογικής καλλιέργειας, που είμαστε ενταγμένοι.

Το αμπέλι έχει πολλά στάδια καλλιέργειας. Αρχικά είναι το καθάρισμα (Ιανουάριος), ακολουθεί το κλάδεμα, το σκάλισμα, το κορφολόγημα των φύλλων και το Σεπτέμβριο γίνεται ο τρύγος και το πάτημα των σταφυλιών. Τέλος μπαίνει ο μούστος στα βαρέλια και παρακολουθείται κατά διαστήματα η διαδικασία της ζύμωσης, ώστε να έχουμε ως αποτέλεσμα ένα καλό κρασί.

Έχουμε επίσης μια μονάδα από 10 κυψέλες. Η θέση που βρίσκονται επιτρέπει στις μέλισσες να συλλέγουν το νέκταρ από τα μια μεγάλη ποικιλία φυτών και λουλουδιών. Με τη δική μας φροντίδα παράγεται μία πολύ γευστική ποικιλία μελιού.

Σας προτείνουμε το καλοκαίρι να μην διστάσετε να δείτε από κοντά την καλλιέργεια τους και την συγκομιδή τους, θα είναι μια εμπειρία ξεχωριστή για σας και τα παιδιά σας

Show More...


 

 

farm activities olive trees products ampelwnas

 

Lithies Organic Farm, Houses and Taverna :: Vasilikos, 29100 Zakynthos Greece
Email: info@lithieshouses.gr | Tel:+30 26950 35075 & + 30 26950 35290 | Mobile: +30 6989155398
MH.T.E. 08.28.Κ12.2Κ.00932.0.0